петък, 20 май 2016 г.

Да си поиграем на Бог

 Снощи Професорът по Педиатрия даде интервю на Цветанка Ризова
Понеже му обещах, че няма да го оставя на мира - и няма - кратък разбор в стил "какво е искал да каже авторът". За неспециалисти. 

Професор Пилософ, надявам се някак тези текстове да стигат до Вас. Не вярвам, че Ви пука, но искрено се надявам, че Ви вдигат кръвното.
 
1. "Оставете чужбината настрана, защото от 100 деца, 20-25 кандидатстват за чужбина, останалите са за България".
Факт. Запомнете го, защото ще ви го припомня малко по-долу.
2. "Вчера имаме около 10 деца за чужбина, 5 вече са в НЗОК за формуляр S2"
В прессъобщението на Министерството на здравеопазването пишеше, че са разгледани 95 деца. Предвид съотношението в т.1, запитайте се какво се е случило с останалите кандидатстващи за чужбина.
3. "Генетичните изследвания не влизат в обхвата на ЦФЛД"
И това е вярно. В случаите, когато целта е установяване на риск за бъдещи бременности в семейството. Когато целта е диагностика и имат отношение към терапията, изследванията се плащат от Фонда. Ако от документацията не е ставало ясно каква е причината да се иска генетичното изследване, нужните допълнителни документи е трябвало да бъдат изискани от администрацията на ЦФЛД в тридневен срок след получаване на молбата. Така поне пише в правилника.
4. "Обяснявам Ви, това е така"
И ние трябва да Ви вярваме и да мълчим безропотно, защото...?
5. "Медицинска неяснота - при две противоречащи си становища няма кой да вземе решение дали детето да се лекува."
При две противоречащи си становища винаги има трето. Лично Вие казахте в предишно интервю, че заявленията се гледат от трима експерти. А и има кой. Преди го наричахме Обществен съвет. Взимаше предвид - освен написаното на листа - компетенциите и специализацията на експерта, дал становището; всичката налична допълнителна информация, която членовете на съвета имат от контактите си с родителите и лекуващите лекари на детето; хуманни съображения. Разбирам, че в момента това не е актуално.
6. "Идеята е да се възстанови репутацията на Фонда, което не е лесна задача"
Ето тук сме на едно мнение. Дори бих надградила - за Вас е невъзможна. Смея да се съмнявам, че когато над 50% от разгледаните на едно заседание деца са отложени или отказани, това работи за създаване на доверие.
7. "...фондът да работи по-ефективно в реалната медицинска област."
Знам, че Ви съобщавам новина, но Фондът е финансова институция. По-ефективно в медицинската област трябва да работят лекуващите лекари, какъвто Вие не сте.
8. "...ние не сме в състояние да направим читав анализ какво спечелихме от това, че сме инвестирали. Какъв е ефектът от това?"
Професоре, четете внимателно сега, защото тази лекция явно сте я пропуснали в зората на медицинското си образование. Медицината не е точна наука. Не можете - въпреки че сте професор по педиатрия, нали - да гарантирате, че 100% от изпратените на лечение в чужбина ще се върнат здрави. За част от тях дори не можете да гарантирате, че ще се върнат живи. Работата Ви е да им помогнете да получат шанс.
9. "Детето се лекувало в чужбина през 2013-та. От 2013-та до 2016-та помен няма от прегледи в България и сега кандидатства за контролен преглед в чужбина."
Така е, има и такива случаи. Далеч не са масови, но ги има. Винаги сме изпращали такива деца на прегледи при наши специалисти, което е по-добре, отколкото да не отиде изобщо на лекар. А липсата на проследяване на лекуваните в чужбина е отделна и огромна тема, в която няма да вляза, за да не размивам посланието. Но педиатри като Вас имат своя светъл принос за това.
10. "Имам ежедневни доказателства, че децата са изпращани безпричинно в чужбина."
Ще помоля да ги покажете. Щото аз пък имам всекидневни доказателства, че в България деца умират от лечими по белия свят заболявания. 
 11. "...да не се налага членовете на ОС, които не са лекари, да се напъват да стават лекари."
Вие без да се напъвате сте спрял да сте лекар. Ако някога изобщо сте бил. А в момента - пак без да се напъвате - демонстрирате как някой може да спре да бъде човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар