четвъртък, 12 май 2016 г.

Рапсодия в бяло

В сряда, след паметното интервю на здравния министър Петър Москов пред Антон Хекимян в бТВ, дадено след повече от 20 дни мълчание на тема "Фонд-деца-ГДБОП", организираната "престъпна" група, ангажирана с осветляване на лъжите по казуса "Фонд за лечение на деца" изпадна в тежко затруднение.

Понеже долу-горе всичките й членове са избиратели на Реформаторския блок; и понеже Петър Москов беше натоварен с огромни надежди и не по-малко доверие; и понеже надеждата умира последна - та по тези причини се зачудихме той толкова ли е безскрупулен, или си вярва.

Ако си вярва - толкова по-зле за него. Част от неверните му твърдения могат да се опровергаят с публичнодостъпна информация в интернет. Останалите - с много бърза и лесна справка в деловодството на ЦФЛД, каквато Министърът би следвало да може да направи при добро желание.

Следващият текст съдържа обобщение на опроверганите досега твърдения. Нека ги има някъде, събрани наедно, ако случайно Министърът пожелае да научи какво точно е казал.
Първата писмена реакция дойде от Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и член на ОС на ЦФЛД. Във Фейсбук.

След интервюто на министър Москов за Фонда за лечение на деца днес….
Първо се ядосах.После ми стана абсурдно. И накрая тъжно – за него, защото е загубил мяра, ако изобщо някога я е имал. Не му мигна окото, когато излъга. И то неведнъж.
В резюме той каза:
1. „Всяко едно от децата, които чакаха решение на 20 април, е разгледано.
Да, ама не. 40 деца чакат разглеждане. За заседанието на 20 април в дневния ред бяха 57 деца с положителни медицински становища за финансиране. От тях общественият съвет гласува само най-спешните 17 по предложение на проф. Пилософ, Ева Жечева и проф. Златица Петрова. След това заседание не е имало.

2. „Фондът работи дори много по-бързо, отколкото е работил преди
Да, ама не. Пак да повторя – почти месец чакат 40 деца, чиито досиета бяха готови за обсъждане още на 21 април. Ще ги разгледаме на заседание на ОС на 18 май.
3. „1,5 млн лв са дадени за транспорт, преводи, консултантски, а не за лечение, а с тях е можело да се лекуват още 65 деца“.
Да, ама не. Няма 65 деца. Всички кандидатствали за лечение деца, които по правилата на фонда следват да бъдат подпомогнати, са подпомогнати. За 2015 това са 1390 деца.
И пак да, ама не. Когато става дума за лечение в чужбина – транспортът, преводът, престоят са част от процеса, за да има изобщо достъп до лечение.
4. „Не може от перото за лечение на деца да давате за командировки.
Да, ама не. 1390 деца са финансирани от фонда през 2015, от които 414 са се лекували в чужбина. От тези 414 деца, 8 са били придружени от лекари, защото това е било изричното изискване на изпращащата и приемащата болница заради състоянието им, т.е. пътуването на лекарите е отново част от процедурата за осигуряване на достъп до лечение.
5 „От френска клиника били изненадани защо не настаняват деца при тях, понеже имали крило за придружители
Да. Само че цената в това общежитие е по-скъпа, отколкото квартирата и никога не е било възможно да се настаняват деца за дълъг период от време. А много често децата, които Фондът изпраща в Париж, остават там около година. Между другото, ЦФЛД нееднократно е искал съдействие от МЗ и МВнР за решаване на проблема с настаняването на малки пациенти в Париж (където са два от най-добрите центъра в Европа за лечение на онкологични заболявания), но така и не го получи.
И накрая министърът каза: „малко ми омръзна от някакви борци за справедливост и свобода“.
Битката за Фонда и за децата я водим от 2007-2008. Фондът заработи именно заради нашите усилия, липса на отчаяние, отговорност към децата и шепата смислени хора, които бяха за кратко в МЗ, сред които Валерий Митрев и най-вече Павел Александров. За информация на министъра – и на нас ни омръзна от него, само че не малко, а много. Безумно много.

Потвърждавам. И на мен ми омръзна. Да споменавам ли какво би трябвало да направи този министър в една нормална държава или ще се сетите сами? Сепуко? Това беше другото ми предложение, но се опасявам, че може да противоречи на някой закон...

Описаното от Красимира Величкова е напълно достатъчно, но за съжаление не е всичко.

11.05.2016г., Москов: "Аз сигнал не съм подавал......ГДБОП в рамките на СЪЩИЯ този ден са набрали достатъчно доказателства за това да предприемат задържане и на следващия ден повдигане на обвинение....."
21.04.2016г., Борисов: "Министър Москов отдавна е подал сигнала, службите го работят. Покрай лекарските протести малко се забавиха действията, защото чакахме момента, в който корупционните практики да бъдат документирани. По-късно предполагам, че службите и прокуратурата ще дават подробности.”
И нататък по конспекта...

"Първо, спечелиха децата".
Както Краси Величкова вече обясни, 40 от 57 деца чакат вече месец с готови документи. Колко са тези, чиито документи не се обработват в срок ще научим, примерно, след месец. Очаквайте включване. Не от мен - от родителите.

"От Инспектората на министерството научих, че ГДБОП, в рамките на същия този ден са набрали достатъчно доказателства - какви са те ще ви каже ГДБОП - за това да предприемат задържане (...) в тази ситуация мое задължение беше да осигуря работещ Фонд"
Заповедта за уволнение на Павел Александров му е била връчена от шефката на инспектората Пенка Белева ПРЕДИ влизането на ГДБОП.
Явно министър Москов неслучайно използва думата "окултни", коментирайки отношенията си с тази служба по-рано в интервюто - някак е знаел какво ще се случи часове по-късно и изпреварващо е осигурил работещ Фонд. В интерес на децата, разбира се.

"Общият бюджет на Фонда е около 12 млн (бел.р. - затова, според министъра, няма как да са спестени 42млн с формуляр S2) - това е сложна тема, за да улеснят неспециалистите колегите от "Спаси, дари на" подготвиха кратка статия какво е S2. Струва ми се, че ще е полезна и на министъра. Но нека обясня как се изчислява тази икономия. Всяка европейска клиника има цени за частни пациенти и цени с формуляр. Вторите са в пъти по-ниски. Когато става дума за скъпоструващи дейности като костномозъчни трансплантации например, разликата може да бъде 5 до 10 пъти, и ако цената за частен пациент е 200 000 (двеста хиляди) евро, то с формуляр S2 държавата да плати за това лечение 20, 30 или 50 хиляди. Ето така се натрупва икономията от 42 млн лв за годините от 2013-та до 2015 вкл.

"Какви отговори получавам няма значение" - тук нямаме спор. Всички виждаме, че няма значение. Иначе можеше да ги е прочел; и да е прочел поне едно от 1038-те писма на ръководството на Фонда и на ОС на Фонда за административните затруднения, с които се сблъсква, и да е предприел нещо. Не да прати нинджите, а някаква дейност в рамките на задълженията на министерството на здравеопазването. За разнообразие.

И последно, но не и по значение.
В контекста на прочувстваното слово за изхарчените милион и половина за командировки, с които е можело да се лекуват 65 (несъществуващи, както разбрахме от Краси Величкова) деца.
Уважаемият министър вероятно е чувал, че Фондът заплаща лекарства за рутинно лечение на онкологично болни деца в България, тъй като въпросните медикаменти не са в позитивния лекарствен списък за даденото заболяване. Вероятно е чувал също така, че след последните промени в ЗЗО (инициирани от него), от списъка с лекарства, заплащани от НЗОК, отпадна медикамент за рядко заболяване, който е животоспасяващ за единственото дете, страдащо от тази болест у нас. Цената на лечението е 40 000лв на месец и в момента то се заплаща от ЦФЛД.
Министърът, също така, може би знае, че Фондът дължи на външните си експерти хонорари за месеци, тъй като МЗ не превежда парите за тях.

Тема за размисъл.




Няма коментари:

Публикуване на коментар