понеделник, 16 май 2016 г.

Не ви ли омръзна

Тази сутрин зам. здравният министър Ваньо Шарков беше в БНТ.
Длъжна съм да призная, че той, за разлика от Петър Москов, избягва да говори откровени лъжи.
Също така обаче съм длъжна да му обърна внимание, че човекът, който най-активно си "измисля неща от въздуха" е собственият му министър.

Пореден ден започва с обяснения и опровержения на здравното министерство и - честно - вече ми писва...

1. „Всичко заявено е разплатено.“ Е, и? А дали всичко необходимо е заявено?
2. „Всеки може да види електронния регистър.“ Е и? Но никой не знае каква част от заявленията в момента НЕ СЕ завеждат в регистъра.
3. „Бюджетът на ЦФЛД за 2015г. е увеличен с 35% спрямо 2014г." Всъщност са 25, ако сметнете разходите, но това не е толкова важно. Освен това увеличените разходи дойдоха от решението на МЗ да прехвърли във Фонда ЛЕКАРСТВА ЗА РУТИННО ОНКОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ, а по-късно и някои лекарства за редки болести. Сред тях има медикамент за едно дете, чиято стойност е половин милион лева на година.
4. „Ако медицинските изделия влязат в НЗОК, бюджетът й трябва скочи двойно.” Миналата година обаче Фондът е платил около 5 млн за изделия, а НЗОК – 72 млн. Тоест МЗ признава, че заплащането на изделията през Фонда, а не като част от клиничната пътека, ограничава достъпа на децата, така ли???
5. „Успяха някои хора да изкривят пазара на медицински изделия в България, нямаме регистър.“ Така е. Имахме наредба за регистър, издадена по времето на Десислава Атанасова. Ама правителството падна, с него и регистъра. А г-н Шарков е зам. министър на здравеопазването, доколкото си спомням, аз ли да направя регистъра?
6. „Искаме да останем живи малко по-дълго време“. А бе, знаете ли, и ние. Но както виждате, това не ни спира. Да не говорим, че има и едни деца, които искат да останат живи малко по-дълго време. Личното ми мнение на електорална единица е, че те би трябвало да ви вълнуват приоритетно.
7. „Наложи ми се да поръчвам за мой близък ортопедични обувки, те бяха много грозни и много скъпи. Плащат се от държавата, Слава Богу, но това е непочтено“. Тогава да попитам така - д-р Шарков, ако Ваше близко дете трябва да претърпи трансплантация на орган, костно-мозъчна трансплантация, комплексно онкологично лечение, къде според Вас е почтено да се лекува то (в България или в чужбина) и колко време е почтено да трае процедурата по одобряване финансирането на лечението му?

Няма коментари:

Публикуване на коментар