сряда, 17 септември 2014 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление


 По повод днешното ми прозрение, че вече не съм млада Надежда (щото по всички стандарти младите надежди се ограничават до към 30г.), реших, че ми е време да обявя гласа си за продан. 
Ще се радвам, ако се намери някой да го купи. Моля, вижте офертната цена по-долу в предложението.

" Приемам оферти (парични също)- тъй като в моя район водач на РБ е Лукарски, а аз нещо не ща, втори Атанасов, което е невъзмооожно, трети -корман исмаилов не мерси...та имам един глас за хабене. Някой иска ли например госпожа Мариана спорта в НС за фън така или Таня Дончева..."
Благодаря за цитата на Юлияна Колева. 
Сега по същество. 
Голям брой мои близки познати и приятели нямат идея за кого да гласуват. Искат да гласуват, защото "аре стига вече бабите, циганите и изселниците са решавали вместо нас", обаче не могат да изберат. Има тук там свестни кандидати в някои листи (аз познавам лично чудесни хора от ПП "Зелените" и коалиция "Десните"), има и някои смислени предложения в някои програми (една вечер случайно чух Леля да обещава, че ще разреши на майките да работят, докато си гледат децата), обаче цялостната картинка е ум да ти зайде и мамата си трака едновременно. Та явно не съм сама в недоумението си.
Ако приемем, че съм средностатистическа майка, информираща се за текущата кампания основно от плакатите, разлепени из квартала, би следвало към момента да знам следното за политическите сили:
- Татяна Дончева вече носи очила
- Светльо Витков много иска да прилича на Брус Уилис
- Някой иска да атакува паметника на "Шипка" (вероятно със скоростно изкачване)
- Николай Бареков не е навил никого другиго да се снима за плакатите на "България без цензура"
Ако приемем (отново), че като една средностатистическа майка на две малки деца нямам време да гледам дебати и предизборни хроники, че не искам да търся, намирам и чета платформите на политическите сили и биографиите (ама не официалните) на всеки от кандидат-депутатите им в интернет, че имам по-скоро десни убеждения, че искам Реформи и Промени и не искам БСП, ДПС, нито ГЕРБ, нито някоя от множеството налудничави организации, но пък искам да дам гласа си за формация, която да влезе в парламента и да работи - ако ще и в опозиция... Та ако приемем всичко това, какво ми остава да избера?
Предлагам да направим обратното. Аз няма да ги търся и проучвам. Няма да чета платформи и да ровя в интернет какви са задкулисните им връзки (защото такива има). Ако някой кандидат-депутат има желание, сега има възможност да се потруди за гласа ми. И аз, като Юлияна, обявявам наддаване. Ще гласувам за този, който отговори на следващите ми искания най-убедително. АКО някой си направи труда, защото общуването с електората по селските читалища е далеч по-важно за кампанията – това го казвам без никаква ирония…
1.    Искам промяна на системата за обезщетение по време на майчинство. Искам родителите да имат равни права от деня, в който детето и майката излязат от болницата след раждане. Искам и двамата родители да имат право да работят на непълно работно време, за да могат по равно (или по начин, който САМИТЕ ТЕ СА ОПРЕДЕЛИЛИ) да носят тежестта и отговорностите както на родителството, така и на издръжката на семейството.
2.    Искам държавата да спре да дискриминира здравите деца на средностатистическите семейства. Всяко дете, навършило възраст за ясла или детска градина, и кандидатствало за прием в такава, трябва да получава еднаква държавна/общинска издръжка, без значение дали общината е успяла изпълни задълженията си и да му осигури място в детско заведение, или не. 
3.    Искам образователен ценз за право на глас.
4.    Искам разоряващи, заробващи и загробващи глоби за шофиране в нетрезво състояние. И доживотен затвор за убийство на пътя от пиян водач.
5.    Искам затвор за изоставяне на дете.
6.    Искам социални служби, които разпознават риска и извършват превантивна дейност, а не реагират „след дъжд качулка” или „по презумпция”.
7.    Искам огромни инвестиции в квалификация и преквалификация на учителите и осъвременяване на учебната база. Искам прозрачна система за определяне на възнагражденията им (това, впрочем, може да важи за цялата публична сфера), която да поощрява иновативните и ангажирани преподаватели, и да санкционира нежелаещите да се развиват.
8.    Искам децата с хронични заболявания, с физически увреждания и със специални образователни потребности да учат в масови градини и училища.
9.    Искам най-накрая някой да каже на висок глас, че Такава здравна система НЯМА. Искам наредба за парамедиците. Искам добре структурирана спешна помощ.
10. Искам закриване на нефункциониращите здравни звена. Искам анализ, който да определи за чии Х й е на 7-милионна България да плаща на над 400 болници, докато годишно губи над 500 лекари и още толкова медицински сестри. 
11. Искам реални допълнителни здравни фондове.
12. Искам инвестиции в млади специалисти. Във всички сфери, в които е нужно.
13. Искам строги санкции, глоби, лишаване от права за упражняване на професията за шуробаджанащина в публичния сектор.
14. Искам имената на мръсните ченгета, на мръсните магистрати и на престъпниците в правораздавателната система. И ги искам в затвора.
15. Искам някой да се пържи на съдебната скамейка, а после да погледа известно време небето през решетки, заради идиотския клип, в който ни обясняваха колко точно милиона са инвестирани за по-добре работеща администрация. Защото тя не само не работи по-добре. Тя не работи ИЗОБЩО.
16. Искам истински, повтарям истински, за всеки случай ще потретя ИСТИНСКИ програми за интеграция на малцинствата. Искам някой да вкара ромските деца в училище и родителите им да знаят, че ако днес детето не е на училище, другата седмица класната ще отиде да го потърси с полиция. 
17. Искам истински програми за заетост. В които хората се учат да упражняват труд, който е необходим, и който ще остане необходим и след изтичането на програмата. Искам отчет за ползата от всяка субсидирана заетост, която държавата е плащала с данъците ми.
18. Искам свободни медии. Не държа да са всички, държа да има такива.
19. Искам всички политици, използвали език на омразата, да полагат обществено полезен труд в следващите 4 години.
20.  Искам да Имам Избор на Изборите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар