петък, 5 септември 2014 г.

„1984“ на Оруел в държавна институция

Този текст, скъпи приятели, не е мой. Беше ми изпратен от приятел, свързан професионално с Националния център по обществено здраве и анализи. По обясними причини той не иска да разкрива самоличността си - както всеки служител в държавно учреждение, знае, че всеки следващ директор може да му е последен...
Част от медиите вече са "отбелязали", че в Центъра има проблем. Всъщност част от текста е препечатан от в. Стандарт . Това обаче - очевидно - не е достатъчно, за да бъдат спрени нарушенията. Не е достатъчно дори министерската заповед. 
Явно е нужно още нещо. Питам се какво...

Ремонтът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) продължава, въпреки че здравният министър д-р Мирослав Ненков го спря.180 хил. лв. са отпуснати от предишното ръководство на МЗ за спешен ремонт на сградата. Новият министърът обаче спря харченето на парите, за да ги пренасочи за детската клиника на "Пирогов". Въпреки това ремонтите продължават. Така спешната болница на България пак може да остане с ужасни условия за сметка на чиновническите удобства.В момента се реновира приемната на кабинета на директора на Центъра доц. Жени Стайкова. Всички ремонти се извършват от фирми, свързани с Кърджали, откъдето е и Стайкова. Проектите дори са без ценови оферти. Освен това на работа вместо млади хора тя назначавала пенсионери. Наета е и адвокатска кантора, въпреки че Центърът има юрист.Засега не е ясно дали здравното ведомство ще си затвори очите пред нарушенията или ще накаже шефката на НЦОЗА, пише в-к „Стандарт“. Министерство на здравеопазването е искало обяснение от Стайкова, но тя внезапно се разболяла. Твърди се, че конкурсът за избор на доц.Стайкова като директор на НЦОЗА е бил нагласен. В журито са участвали хора от Факултета по оществено здраве на Медицински университет, където тя самата преподава. Доц. Стайкова е била кандидат за депутат от БСП в листите на Кърджали и е номинирана за зам.министър на здравеопазването в правителството“ Орешарски“. Името на съпруга й пък е замесено със скандалния проект „Водно огледало“, който е класически пример за източване на държавни пари. 

Под управлението на Стайкова  НЦОЗА се превърна в система като тази описана в романа „1984“ на Джордж Оруел – с режим на проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар