четвъртък, 29 септември 2016 г.

Времето на родените в робство

Вчера част от Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца" излезе с позиция в защита на директора на институцията Владимир Пилософ.
"Като членове на Обществения съвет към фонда ние съзнаваме своята огромна отговорност към цялото общество и конкретно към родителите, близките и болните дечица.", пише в позицията. И допълва: "С цялата тежест на професионалната и човешката си съвест, всеки от нас застава зад всяко свое гласуване и позиция по всеки отделен случай. Всеки от нас отделя време и участва с цялото си сърце и експертиза в работата на Обществения съвет към фонда и сме възмутени от опитите през последните месеци да бъде злонамерено използвана болката на родителите и чувствителността на обществото."
Някои от вас се шокираха. Други ги нарекоха убийци и ги проклеха децата им да имат същата нужда от помощ. Трети (като мен) се изненадаха от конкретни имена в позорния списък на подписалите този "документ", но не и от документа сам по себе си. Четвърти им повярваха. Пети, и те, за съжаление, са най-много, си казаха "Майната ви, нищо не разбирам вече, границата между добро и зло съвсем се разми."

Не, не е. Мислете. Не се предавайте, те точно това искат.

Ще ви разкажа една история.
Още бях член на Обществения съвет. Председател беше Ева Жечева. Заместник-министър Ваньо Шарков беше поканил целия съвет в Министерството, за да си говорим за това какви трудности срещаме и как може да се оптимизира работата на Фонда.
Пристигнах на "Св. Неделя" 5 десет минути преди уреченото време. Като здравен журналист за 12 години съм влизала стотици пъти в тази институция, затова попитах на входа, разбрах, че има списък и всеки от нас може да влезе, когато прецени.

Пред входа чакаха проф. Христозова и проф. Переновска. Предложих да се качим заедно, но те отговориха, че Ева Жечева им е казала да я чакат, за да ги "въведе". Аз обясних, че това не е нужно (беше хладно) и можем да се чакаме в залата. "Не, ние сме дисциплинирани хора, така сме научени.", отговори проф. Переновска. И останаха да чакат. Жечева закъсня, но те чинно стояха на вятъра, настръхнали като врабци, за да влязат с нея.
Ето това, според мен, е отговорът, който търсите, за разцеплението в редиците на Обществения съвет. Лекарите в България винаги са били обучавани (за съжаление това продължава), че ни превъзхождат (нас, нелекарите). Демонстрацията на морално и интелектуално превъзходство е част от професионалния им образ. Като прибавите към подхраненото и развито по този начин до чудовищни мащаби професионално его, и страха за работното място и свързаните с него облаги, нещата стават ясни. Поне според мен. Защото тези хора не са убийци и не са злонамерени към болните деца. Те просто виждат света през друга призма.
Не се иска професура по ядрена физика или молкулярна биология (пак според мен), за да ти се набие на очи тънката граница, която разделя подписалите и неподписалите.
Ето кои са подписалите становището в подкрепа на настоящото ръководство на ЦФЛД:

Теодора Иванова - главен секретар на Държавната агенция за закрила на детето
Проф. Огнян Бранков - национален консултант по детска хирургия
Проф. Пенка Переновска - Началник на Клиниката по детски болести към УМБАЛ "Александровска"
Проф. Радка Тинчева - Началник Клиника по генетика и ендокринология към СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, София
Проф. Искра Христозова - Началник на Онкологичното отделение в Специализираната клиника по детска онкохематология в София
началник на Онкологичното отделение в столичната Специализирана болница за активно лечение на детски онкохематологични заболявания

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_19159.html
началник на Онкологичното отделение в столичната Специализирана болница за активно лечение на детски онкохематологични заболявания

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_19159.html
Доц. Румен Кастелов - Началник на Клиника по ортопедия и травматология в МВР-болница
Проф. Златица Петрова - директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит"
Емил Тодоров - директор на дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане
Проф. Красимир Гигов - генерален директор на БЧК
Гергана Хрисчева - репортер в програма "Хоризонт" на БНР

Неподписалите:
Весела Настева - председател на Съюза на трансплантираните
Мария Чернева - репортер в БНТ
Нели Логофетова - зам. председател на Националната асоциация на децата и младежите с диабет

Напусналите:
доц. Анелия Буева - национален консултант по детски болести
Десислава Хурмузова - член на гражданска инициатива "Спаси, дари на..."
Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум
Милена Златкова - журналист в радио "Витоша"

Да ви прилича на "Държавата срещу гражданите" - рунд пореден?
Za ena preatelka pitam...

4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност написнали няма. Има чодали оставка. Като до публикуването на решението на министъра на здравеопазването те все още са действащи пленове на този съвет. И това доста променя сметките ...

    ОтговорИзтриване
  3. Не мисля. Никое решение на никой министър не може да ги накара да подпишат протоколите. Което ги прави напуснали де факто, макар все още да не са освободени де юре.

    ОтговорИзтриване
  4. " "Държавата срещу гражданите" - рунд пореден "
    Уви, много точно казано :(

    ОтговорИзтриване