петък, 26 януари 2018 г.

Вий сте идиоти

Че така наречения "дебат" около така наречената Истанбулска конвенция е fake news (фалшива новина), е очевидно за всички, които умеят да боравят с факти и източници. Това умение не е нужно на масовия потребител на информация. То обаче е задължително за така наречените "decision-makers". Или хората, които са на високи позиции в обществото  организациите и взимат решения, засягащи много други хора. (И за медиите, но такива в България почти не останаха, така че на този етап няма да ги коментираме.)
Казано с други думи - взимащите-решения в българското общество или са неграмотни за тая работа, или ви лъжат съвсем осъзнато.

Най-вероятно е второто. Това не бива да ни изненадва, защото ние, в ролята си на средностатисчитечки български данъкоплатци и гласоподаватели, също сме отявлени лицемери. Казано с други думи - говорим това, което смятаме за приемливо, но живеем така, както ни харесва, а двете неща я се срещнат, я не. Поради тая причина публичният дебат няма никаква стойност, защото той не отразява нито реални нагласи, нито реални намерения. Почти никога, но най-вече в такива "чувствителни" теми.
Всеки говори това, което смята, че се очаква от него, или това, за което са му платили. Пушилката е голяма, под нея се замазва някое и друго мащабно правителствено престъпление, а след три дни всички отново кротко си пием ракията пред екрана и гледаме някоя поредна боза с чувство за изпълнен граждански дълг.

Никого не искам да заклеймя или обидя. Просто това сочат цифрите.

Според проучване на Агенция Тренд от октомври 2017 година най-масово споделените три ценности са семейство, мир и сигурност, следвани от човешки права и свобода. Ще ги разгледам в най-актуалните им аспекти - социалните роли на двата пола и връзката им с домашното насилие и насилието основано на пола въобще.

* Семейство

По данни на НСИ за родените през 2016г. в България,  това са 64 984 деца. От тях 26 893 са родени в брак, а останалите 38 091 са извънбрачни. През същата година в страната ни са сключени 26 803 брака, като най-масово българите се женят на възраст между 25 и 35 годишна възрат. Междувремено други 10 603 семейни двойки са решили да прекратят брака си, а най-често това се случва на хората между 40 и 49 годишна възраст.

* Мир
 През 2016г Евробарометър сочи в изследване за домашното насилие и насилието, основано на пола, че над 40% от българите смятат домашното насилие за въпрос, който трябва да се реши в семейството. Повече от 2/3 пък смятат шамарите за нормален възпитателен метод. 

* Човешки права
Според поредица проучвания на EUFRA (Агенция на ЕС за основните права) България е една от шестте държави-членки, в които най-често се нарушават човешките права на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, в това число право на събиране, право на изразяване, партньорски права, право на труд дори. България сред страните, в които административните оргни са отказали да осигурят безопасност на участниците в ЛГБТ демонстрации, а 47% от запитаните заявяват, че са преживели дискриминация, основана на сексуалната им ориентация.
И понеже някой ще попита защо давам за пример само хората с нетрадиционна сексуална ориентация, хетеросексуалните нямат ли човешки права, нека да отговоря: никога не съм чувала някой да е бил дискриминиран, защото изпитва влечение към хора от срещуположния пол.

* Свобода
Проучване на Евробарометър от лятото на 2017г показва, че българите са европейски шампиони по полови стереотипи. 81% от сънародниците ни споделят, че раолята на жената е да се грижи за семейството и дома, а на мъжа - да изкарва пари. Според същото проучване българите са убедени, че не е приемливо мъжете да плачат, а жените взимат нерационални решения, основани на емоции.

С тези данни искам да поздравя всички загрижени, човеколюбиви християн-консерватори, патриоти, и разбира се - Българската православна църква.

И лека нощ.



Няма коментари:

Публикуване на коментар