петък, 16 май 2014 г.

10-те призн/рака на прозрачността

 Публикувах този текст преди два дни във ФБ. Изпитвам неприятното усещане, че е прочетен от много хора, които се страхуват да напишат под него какво мислят. Защото - колкото и да са нагласени конкурсите - никога не се знае със сигурност...
Автоцензурата и страхът са едни от най-ужасяващите болести по журналиста...

"Преди две години започнах да пиша дипломна работа, посветена на потенциална реформа в организацията и програмната схема на "Хоризонт". Така и не я завърших, по ред лични причини и абсурдни съвпадения. Събраната информация, анализите и идеите обаче си стоят.

Вчера станаха ясни кандидатите да оглавят най-слушаната програма на БНР, останала единствения информационен формат в националния радио ефир. Част от кандидатите са голям майтап, друга част - пълна скука. Трети ги знаем отдавна, четвърти - очевидно - са скочили в дълбокото от отчаяние, че това е единственият шанс "Хоризонт" да се сдобие с нормално ръководство.
Но не ми е идеята да обсъждаме кандидатите. 

Идеята ми е да обсъдим конкурса. Или, както здравният министър Таня Андреева обича да се изразява, това "нещо като конкурс". Нещо като, защото по закон за тази длъжност конкурс не е необходим - генералният директор може сам да избере с кого иска да работи и просто да го назначи. Провеждането на конкурс има смисъл, ако целта му е да се демонстрира желание за прозрачност, и да се намери "човек, който да върши работа". 
А дали е така, кой, кой да ми каже...
Нещото беше обявено в сайта на медиата на 11. 04. 2014г. (http://bnr.bg/aboutbnr/post/100396161/konkurs-za-direktor-na-programa-horizont ) Както става ясно, търси се човек с опит в журналистиката и с опит като управленец, който разбира технологиите в нашата професия, знае езици, чел е конституцията и Закона за БНТ и БНР (поне), а бе, тез три неща. От него се очаква да сътвори документ (концепция) в 7 страници, отговарящ на следните пет много конкретни изисквания, също формулирани като писмен изпит по журналистика във ФЖМК: "
  1. Анализ на текущото състояние на програма „Хоризонт“;
  2. Приоритети и критични фактори за развитието на програма „Хоризонт“;
  3. Управление на промяна и решаване на конфликти;
  4. Програмно развитие, гарантиращо обществения характер на медията;
  5. Стил и терминология, използвани в концепцията."
Така и не намерих обаче официално описано в сайта на БНР 1) Кои са членовете на комисията, която ще оценява кандидатите; 2) Каква е процедурата, по която ще протече конкурсът - в колко етапа, открити или закрити ще са изслушванията, ще могат ли работещите да участват с някакво "гласуване" в някой от етапите и т.н. 3) По каква методология ще се оценяват допуснатите след разглеждането на документите; 4) Щом има конкурс, допускаме ли възможността резултатите от него да бъдат обжалвани?

Тези въпроси са ми важни, защото ме засягат пряко. Но с оглед на факта, че БНР е обществен оператор, мисля, засягат пряко всеки данъкоплатец. Според публикация на сайта Offnews  комисията за избор на изпълнителен директор се оглавява от настоящия програмен директор на Хоризонт и предишен кандидат за генерален директор на БНР Иво Тодоров (http://ivotodorov.blogspot.com/2013/05/blog-post.html), включва неназовани колеги от програмата, както и директора на БТА Максим Минчев и г-н Панорама Бойко Василев, понастоящем продуцент на актуалните предавания в БНТ.

Намирам за очевидно ненормално работещите в Хоризонт да научават от Offnews кой ще избира бъдещия им директор. И за абсурдно да се стартира конкурс без ясна процедура, особено когато конкурс на практика не е необходим. За качествата на избиращите и избираните наистина е по-добре да не говорим - това просто не е тема по посочените до тук очевидни причини.
И при толкоз очевадности, оставам с впечатлението, че журналистите сме станали толкова беззъби, че ни се подиграват в очите. С ясното съзнание, че ще обърнем глави, и ще продължим нататък, работейки в прашасалата сигурност и чиновническо безвремие на Държавното радио."
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар