четвъртък, 7 май 2015 г.

Houston, we have a problem

Или как да се правим на ударени, когато не ни изнася

От вчера насам няколко пъти слушах интервютата (1, 2)на здравния министър Петър Москов. Препоръчвам ги горещо за студенти по ораторско и актьорско майсторство, както и като аналитичен материал за начинаещи психолози и психиатри, които изучават разстройството на личността. 
Защото още не мога да си отговоря на въпроса, дали този иначе така приятен мъж си вярва,  или просто е великолепен театрал.


След като от две седмици се правя на ударена и усилено се опитвам да НЕ работя по казуса "Софиямед", през последните 3 дни въздържанието просто стана невъзможно.
"Бръм-бръм-бръм, чуууудя се защо?"
Защото Емилия е в ареста.
Защото Никол се възстановява (слава Богу).
Защото Софиямед вероятно ще осъмне с понижено ниво на компетентност по неонатология, което преведено на езика на обикновения пациент означава, че вече няма да може да отчита някои клинични пътеки, за които досега е получавала пари. А очевидно не е имала капацитет да работи по тях. (В превод - пишело е, че едни бебета са много болни, пишело е, че се лекуват и за това се е плащало. А бебетата или не са били болни, или не са били лекувани.)
Опитът да се престорим, че точно това е проблемът, и точно това е неговото очаквано решение, очевидно е на път да мине. За пореден път. След като самият министър изключително майсторски подведе водещия, че е точно така:  
"Нещо от това, което казах, кореспондира ли ви с идеята, че болницата е толерирана?"
Да, кореспондира ни.
Но номерът не е само в това какво е казал министърът по телевизора. Можем за пореден път да проявим толерантност в името на реформата(която със сигурност е животоспасяваща за системата), и да приемем, че той не е обвързан с финансови, икономически или политически зависимости, нито пък много надрусан, а само непоправим идеалист. И все пак фактите "кореспондират" с някои въпроси, за които министърът със сигурност се е досетил. Защо се прави на ударен е друг въпрос.
1. От разпространените от МЗ извадки от окончателния доклад на ИАМО за Софиямед става ясно, че Агенцията е проверявала само и единствено дейността на отделението по акушерство и гинекология. Тоест предполагаме, че в АГ-то персоналът е бил наполовина и е работил на двойни смени, но във всички останали отделения положението е ток и жица. Предполагаме същото и за останалите лечебни заведения на същия собственик.
2. В сайта на болницата премъдро няма ценоразпис, но гуглето и подопечните му форуми твърдят, че за да родиш там, трябва да се бръкнеш най-малко с 1500лв. Логично е да се запитаме - ако се твърди, че всяка раждаща плаща по толкова, плюс 580лв по клинична пътека 141 от НЗОК, дали не беше редно да се провери НАИСТИНА ли болницата прибира над 2000лв. за всяко раждане? И ако да - къде отиват тези пари, щом не отиват за качествена медицинска грижа? И щом докладът на ИАМО автоматично сезира Главната инспекция по труда и Комисията за защита на личните данни за нарушенията от тяхната компетентност, защо не сезира съответното контролно звено на НЗОК, НАП и икономическа полиция, примерно?
3. Болница "Софиямед" не била толерирана. Ама вие вЕрно ли? Ще оставя без коментар увисналите в безтегловност подмятания за това защо и как през 2012г. НЗОК определи бюджет на болница "Софиямед", преди тя да бъде завършена, защо делото срещу собственика й за източване на НЗОК не попречи цял здравен министър и още 15-ина актуални за периода политици да открият въпросното лечебно заведение, а пресцентъра на МС официално да съобщи, че дори премиерът ще присъства, и кои бяха директорите й през годините... Минало. Но да погледнем казуса с 3,6-те милиона, които според министър Москов няма как да се случат заради принципа.
А дано.
На 28.04.2015г. имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК. На излизане зам. министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков казва, че е имало предложение на оперативното ръководство на НЗОК за разпределянето на 34,5 млн лв допълнително за болнична помощ, но точката е отложена.
На 29.04.2015г. Капитал публикува ето тези цифрички:
 Към 17.30ч. същия ден зам. министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза пред журналисти в парламента (на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване), че предложението е било на ръководството на касата, но:  
"Аз не съм адвокат на болница „Софиямед“. Не съм участвал в обсъждането и вземането на решение, за да не каже някой, че има конфликт на интереси, защото съм работил в болницата преди 3 години, например. Моето настояване беше, вместо да има списък - колонка с болници и колонка с цифри - да има и една трета колонка с аргументация."
На същото заседание подуправителят на НЗОК Димитър Петров каза пред журналистите, че това са били предложения на районните каси, а управителят Глинка Комитов отговори на настояването за коментар с "В никакъв случай, в никакъв случай"...
От  пресцентъра на НЗОК официално, но устно ми съобщиха, че годишният бюджет на "Софиямед" за 2015г. е 23 млн лв., точно колкото на Александровска.
На 30.04. ми попадна тази прелюбопитна таблица, която допълва картинката от публикацията на Капитал. Освен това д-р Димитър Петров се съгласи да даде интервю за "Хоризонт" и обясни, че всъщност тези цифри са предложени от РЗОК, възоснова на исканията на самите болници:
"Не участвам в заседанията на Надзорния съвет на НЗОК. Бюджетите на болниците се определя по методика, определена от Надзорния съвет на НЗОК и от Лекарския съюз. На 12 май ще има около 100 болници, които ще искат увеличение на бюджета. Това не значи, че те ще бъдат удовлетворени. Колко увеличение ще получат болниците зависи от това дали то може да влезе в бюджетната рамка и зависи от самите основания на болниците. „Софиямед“ няма да получи 3,6 млн., защото няма толкова средства за разпределяне. Това е размерът на исканията, постъпили от болницата. Нека не се спекулира."
Само час след това обаче стана ясно, че ако таблицата отразява поисканото от болница "Софиямед", то тя със сигурност не отразява поисканото от други частни лечебни заведения, както потвърдиха директорите на болниците "Токуда", "Сердика" и "Тримонциум". 

Уволненият шеф на държавната "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев пък (с всички спорни и въпросителни моменти около репутацията му) изкара таблици, според които в години на ограничения, харчовете на някои болници са расли необезпокоявани от контрола на НЗОК с по 200  до 500% на година.

Заради всичко това ми се иска министърът да не ме убеждава, че няма толерирани болници, а да прави проверки, да установява факти, и да ме замеря с тях. Защото проблемът не е само Софиямед, камо ли само нейната неонатология.
Иска ми се да отговори на съмнението, че парите за здраве изтичат в джобовете на определени болнични собственици, търговци на едро и дребно с лекарства, фармацевтични компании, а накрая сметката се плаща солидарно от всички участници в системата, при това на гърба на пациента.
Искам да опита ме опровергае, че в не-знам-колко болници в страната една и съща дейност се плаща едновременно и от НЗОК и от пациента.
Иска ми се да отговори защо темата за Диагностично свързаните групи не стои на дневен ред, и вярно ли е, че тази система на разплащане би свела злоупотребите до минимум.

И преди всичко - иска ми се той, а не аз, да зададе на ръководството на НЗОК въпроса #КОЙ предложи ТОВА (да, повтарям линка, нарочно е) разпределение на ограничения допълнителен ресурс? Всъщност точно това е и въпросът, заради който реших вместо да си легна като нормална недоспала майка, да седя като запорожец и да пиша писмо до "султана". Защото ако ръководството на НЗОК наистина е формулирало това предложение, с всички изводи, които можем да си извадим от този факт - тогава каква реформа и какви пет лева...

Това упражнение има смисъл, само ако го играе екип от честни хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар