сряда, 3 декември 2014 г.

МАХНЕТЕ ЛИМИТА - УБИВА!



Най-после!
Повече от три години след като беше наложен с постановление 195/07.07.2011г; повече от две години и половина след като беше премахнат за Ц"ФЛД" с постановление 74/06.04.2012г, лимитът за лечение на пълнолетни български граждани в чужбина беше оспорен от пациентската общност.
Може би сте забравили, дори аз бях забравила - а работата ми уж е да не забравям такива неща...  Преди три години, през лятото на 2011г, МС се озова в неочаквана ситуация. След дългогодишно буксуване, Център "Фонд за лечение на деца" беше започнал да работи. А понеже болни деца, за съжаление, не липсват, разходите рязко надхвърлиха очакванията на чиновниците. Така в края на юни, някъде из дебрите на финансовото министерство се ражда идеята да се изиска от МЗ предложение за ограничаване на разходите на звената, които плащат за лечение на български граждани в чужбина - Комисия за лечение в чужбина (за пациенти над 18г.) и Център "Фонд за лечение на деца" (за пациенти под 18, както е видно от името му). Злите езици говорят, че по това време тогавашният министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов не е в България, затова изчислението какъв да е лимита се прави от... медийния му съветник. Твърди се още, че Константинов въобще не е знаел какво предлага на заседанието на МС, тъй като се бил прибрал от чужбина късно предишната нощ. Това недоказано твърдение нито може да изиска някаква отговорност от тогавашните му подчинени, нито да намали неговата, но е важно с оглед на изясняване на следните въпроси:
- Как е избрана сумата от 180 000 лв. на пациент на година?
- Как са прогнозирани очакваните икономии?
- Как са преценени потенциалните рискове?
Много бързо стана ясно, че отговор на тези въпроси няма. Организациите, следящи работата на Фонда чрез свои представители "Спаси, дари на" и Български дарителски форум реагираха веднага. Но никой не ги чу, преди едно дете да умре, докато семейството му събираше недостигащите над лимита средства.
След това ги чуха.
Деси Хурмузова и Йордан Петров от Save Darina и Краси Величкова от БДФ писаха писма, обикаляха студия, даваха интервюта. Няколко засегнати семейства, вместо да гледат болните си деца, организираха публични акции, за да събират пари и да обясняват казуса. Родителите на Мерве скриха дълбоко мъката си и излязоха на светло, за да кажат, че така не може.
И лимитът падна.
Падна и министърът, за да  се демонстрира политическа отговорност
Никой не разбра, че лимитът падна само за децата.
Ако си на 19, си по-малко ценен за държавата, отколкото ако си на 9.
Няма да е честно да кажа, че пациентската общност мълчаливо се е съгласила с това явление. Но няма и да е лъжа. За три години нито една от големите, представителни пациентски обединения не организира стойностна кампания, за да атакува този позорен акт.
Вчера, най-после, на сайта на Националния алианс на хората с редки болести се появи това писмо
То е резултат от няколкомесечни усилия на Асоциация „Пулмонална хипертония“ в лицето на председателя й Тодор Мангъров. А усилията са резултат от нуждата - трима пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация. Докато пиша това обаче, вече са двама - единият не е дочакал "шастливата" развръзка...
 Вероятно сте чували за Таня Боргоджийска. От юли момичето и близките й се борят да съберат 30 000 евро, за да я изпратят във Виена, където да й се трансплантира бял дроб. Тя е само на 24г, а вече цели 4 години е в българската листа на чакащите за белодробна трансплатация и времето й се изчерпва:"Сумата, която ми искат за трансплантация от болницата във Виена е 120 000 евро. Но от МЗ могат да ми отпуснат 92 000 евро, останалите трябва да си ги съберем сами.", обяснява тя.
От 15-годишна Таня има симптоми на тежкото и рядко заболяване белодробна хипертония – задух при минимално физическо усилие, умора, посиняване на устните и ноктите от липсата на кислород в кръвта. Чак на 18 обаче я диагностицират, а състоянието й вече е много влошено. Комисията за лечение в чужбина е превела на болница във Виена 92 000 евро, за да може Таня да се включи в тяхната листа и да чака за бял дроб. Но остатъкът не е събран. „За три месеца по сметката на Таня са събрани малко над 8000евро. А тя трябваше ВЕЧЕ да е трансплантирана”, разказва председателят на Асоциация Пулмонална хипертония Тодор Мангъров. И допълва, че животът на Таня е заложен в сложен административен омагьосан кръг: "От болницата искат остатъка от 28 000 евро или формуляра S2, който се издава от НЗОК - следоперативния възстановителен период вече не е трансплантация и се плаща с S2, а не от сумата на МЗ. От фактурата на първия трансплантиран българин в началото на годината видях, че самата трансплантация е струвала 68 000 евро и според договора му с МЗ останалата част от 24 000 евро трябва да се върне и лечението е продължило с S2, за сметка на НЗОК. Поисках S2 от НЗОК.  От там отказаха устно, но аргументирано - трансплантация не е извършена и S2 не може да се издаде. Болницата обаче отказва да приеме Таня без да види формуляра черно на бяло или да получи парите. " разказва Тодор. И обяснява измисленото единствено решение: "Поисках този отказ от НЗОК писмено, за да мога да го използвам пред болницата като "становище", което гарантира издаването на S2, но при определени условия, които на този етап не са настъпили. Тоест извършването на трансплантацията. Днес това "становище" трябва да излезе. Ще го изпратя в болницата и ще чакаме от там да се съгласят да го приемат вместо липсващата по оферта разлика от 28 000 евро. Кажете ми, кой тежко болен би могъл сам да мине през това?" пита риторично Тодор Мангъров.

За да помогнат на чакащите за бял дроб Таня и Наталия, и на всички бъдещи нуждаещи се, няколко пациентски организации поставиха въпроса с лимита и на новото ръководство на МЗ."Имахме среща в Министерството на здравеопазването на 02. декемри", разказа председателят на НАХРБ Владимир Томов. "Зам. министърът д-р Ваньо Шарков ни увери, че ще направи всичко необходимо, за да падне лимита. Естествено ние се надяваме, че неговото обещание ще бъде реализирано възможно най-бързо.", допълни Томов. 
Вярваме, че тази промяна ще се случи навреме и за нуждаещите се от нея сега, коментира и директорът на ИАТ д-р Мариана Симеонова която също е участвала в срещата: "Ние поддържаме становището, че пациентите не би трябвало да се ограничават финансово, тъй като по-сложните трансплантации са и по-скъпи. Смятам, че това решение ще бъде взето наистина скоро - д-р Шарков се ангажира проблемът да бъде обсъден на среща на ръководството на МЗ още следващата седмица. Вярвам, че има разбиране за проблема и че той ще бъде решен.", убедена е д-р Симеонова.
В заключение е важно да се напомни, че лимитът далеч не е единствения недостатък в работата на Комисията за лечение в чужбина.
Но отпадането му би било едно добро начало…
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар