вторник, 24 март 2015 г.

Milky way

Не мислех да пиша за кърменето.
Дала съм си лично обещание да не влизам в идиотски спорове - кърменето, ваксините, тия три неща.
Днес обаче установих, че интелигентни хора, претендиращи да са демократично мислещи, намират кърменето за смущаващо. О, Геновево, о...
Ще се опитам до края на публикацията да сдържам гнева си и да приведа разумни аргументи. Макар че в случая една качествена псувня би свършила същата работа - от опит знам, че тези дискусии водят в задънена улица. Да опонираш на кърменето не е дискриминационно и недемократично, то е антихуманно и антицивилизационно. Като майка на две деца, кърмени до към първата година, бих поставила настояването жените да не кърмят на публични места долу-горе на едно равнище със задължението да ходят забрадени и забраната да ползват контрацептиви.
Не съм крайна. Вярвам, че в 21в., в модерните общества, майката има привилегията да има право на избор. Може да си позволи да бъде суетна, или просто да не й се занимава с кърмене. Може да си позволи също така да кърми, докато детето й тръгне на училище. Тяхна си работа. На майката и детето, имам предвид. Кърмила съм, убедено вярвам,че това е едно от задълженията, които вървят в комплект с решението ми да стана майка, но не ангажирам с гледната си точка никого. 
Имам приятелки, които не са кърмили децата си. И други, които са кърмили по 3-4 години. Личен избор. Като моя. 


И така...
1. Ограничаването на майките да кърмят на обществени места нарушава няколко законови разпоредби. Липсата на юридическо образование ми пречи да ги изброя изчерпателно, но се сещам за няколко проблема. На първо място, разбира се, е основанието, на което майката Деница Панайотова е подала жалба - дискриминация въз основа на пола. Освен това според  Конституцията на РБ "Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото." Освен това същият този основен закон твърди, че личният живот е неприкосновен. 
Нали? Да..., както казва колегата Б. Петров. 
2. Световната здравна организация има богата библиотека с материали, посветени на кърменето. В кратце:
Изключително кърмене през първите 6 месеца на бебето! След шестия месец постепенно въвеждане на други храни и допълващо кърмене до две или повече години.
Кърменето трябва да започне в рамките на час след раждането;
Кърменето трябва да бъде на поискване и толкова често, колкото детето иска /през деня и през нощта/;
Бутилки или биберони да се избягват!

ОБОБЩЕНИЕ: Няма такава дискусия като "да кърмя или да не кърмя в мола". Прочетете Конституцията, Закона за защита от дискриминация и Препоръките на СЗО.
Гледката Ви смущава? 
Купете си Playboy.

Няма коментари:

Публикуване на коментар