четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Свалете си маските и се цункайте за чао

Не, не става дума за фалкона.

Вижте сега как стоят нещата...

- 10. февруари 2015г. - БТА - Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова заявява, че след изтичането на мандата й на 12-ти февруари няма да подписва документи, защото ЗЗО не регламентира дали има такова право.

- 11. февруари 2015 - НЗОК - БЛС и НЗОК подписват методиката за плащане на болниците. Ура, няма да е атакуема в съда, защото Тодорова още е безспорен шеф. Източник от касата споделя пред журналисти off the record, че политиците не могат да се спазарят за кандидатура, затова НЗОК ще остане на автопилот.

- 12. февруари 2015 - НЗОК - пресцентърът на НЗОК отговаря на запитване, че проблемът ще бъде решен по време на заседанието на парламентарната комисия същия ден. А д-р Тодорова ще се кандидатира ли отново - не, категорично.

- 12. февруари 2015, 13:30ч - ВМА - министър Петър Москов обяснява пред журналисти, че управленски вакуум няма да има (куул гайз, един вид), защото по ЗЗО подуправителя има право да подписва след изтичане на мандата. Така че той ще си подписва и всичко ще ни е цял ден тра-ла-ла...

- 12. февруари 2015, 15.20ч - НС, Комисия по здравеопазване - в кулоарите ген. проф, Тонев казва на журналисти, че кандидатите за нов управител са трима - самата Тодорова и двама анонимни мъже. Gang bang.

- 12. февруари 2015, 15.40ч - НС, Комисия по здравеопазване - ген. проф, Тонев, председател на комисията, открива заседанието с думите, че кандидатите за управител на НЗОК няма да се обсъждат.

- 12. февруари 2015, 16:00ч - НС, Комисия по здравеопазване - юристите в МЗ явно най-после са загряли от какво се вълнува публиката и са успели да подготвят министъра си. Д-р Дариткова задава театрален въпрос относно правомощията на директора на касата. Министърът, който не би трябвало да има отношение по въпроса, защото НЗОК уж е независима (формалният повод е, че зам. министър Бойко Пенков е член на Надзорния съвет), получава шанса да си прочете "домашното' , а именно - договорът на Румяна Тодорова за управление съдържа клауза, според която същият договор изтича на 12. февруари 2015г. Но ако на тази дата няма избран нов управител, договорът автоматично се подновява до избора на такъв. Точка.

- 12. февруари 2015, 17.20ч - депутати от здравна комисия неофициално споделят, че пазарлъкът се води основно около кандидатурата на д-р Глинка Комитов.

Коментар не мога да измисля. Обезсловесена съм.

13. 02. 2015г.
Принудена съм да напиша продължение.  



- 13. 02. 2015г - БНТ - д-р Иван кокалов, представител на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК обяснява, че Парламентът трябва да вземе решение за продължаване мандата на Тодорова. Проблемът е юридически - договорът съдържа спасителна клауза, но решението на парламента за избор на Тодорова, което е по-висшия нормативен акт - не.

- 13.02. 2015г - телефонен разговор - пресцентърът на НЗОК отговаря, че Р. Тодорова е на работа, но не разписва документи.

- 13.02.2015г - телефонен разговор - Д-р Даниела дариткова коментира, че именно Надзорния съвет на НЗОК трябва да вземе решение какво да се прави.

Междувременно няк'ви хора може би си чакат протоколите за безплатни лекарства. Е к'во да се прави - ш'почакат...

Няма коментари:

Публикуване на коментар