сряда, 26 октомври 2016 г.

Деца за съобщение

"На 26 октомври 2016 г. се свиква редовно заседание на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Подготвени за разглеждане заявления: 4+1 деца за лечение в трети страни; 8 деца за продължаващо лечение и контролни прегледи в ЕС и трети страни; 42+7 деца за импланти, ортези, медикаменти, генетични изследвания, протези, компресионни системи - в България; 1 дете - друго; 2+1 деца - заявления с отрицателно медицинско становище; 10+1 деца за съобщения."
Цитатът е публикация на Пенка Георгиева в профила й в социалните мрежи. Г-жа Георгиева е един от новите членове на Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца", гласувани на заседание на Министерския съвет.  Очаквам обяснение какво означава "10+1 деца за съобщения". Но тъй като съм добре известна зла гад, смятам да поспекулирам над този израз. 

На 5-ти октомври петима от членовете на стария Обществен съвет дадоха пресконференция. В нея те изнесоха доказателства, че са им били предлагани за подпис протоколи с невярно съдържание, които подменят решения на ОС "за" или "против" подпомагането на определено дете, или променят одобрената от ОС сума за подпомагане. Въпреки изнесената информация проверка не последва, Министерството на здравеопазването избра да се довери на сляпо на директора на Фонда проф. Владимир Пилософ и подкрепи лъжата му, че в протоколите има само 2 технически грешки. Част от притесненията на напусналите членове на ОС тогава бяха, че все по-често на заседание на ОС се разглеждат случи на деца, за които няма готовност да бъдат подпомогнати - например все още не са събрани нужните медицински становища, все още не са намерени оферти от чужди клиники и прочие, и прочие. Точната формулировка беше "деца с непълна документация". Тези случаи са били докладвани на съвета, без съветът да може да вземе решение по тях. "Деца за съобщение". Проблемът на тези случаи е, че с обсъждането им на Обществен съвет администрацията формално отчита изпълнение на срока по правилник - 30 дни. На практика обаче разглеждането на досиетата на тези деца не води до гарантиране на лечение. Точно обратното - "съобщените" по тази процедура случаи (чл. 35 ал (2) и (3) от Правилник за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“) изпадат в нормативен вакуум, тъй като в правилника не е описано колко време след "съобщаването", семейството на детето трябва да получи истински отговор от Фонда. Практиката от последните няколко месеца показва, че това може да се случи след месеци, или  никога, като една от популярните причини е "нямаме оферта". 

А оферти все по-често няма да има. Защото българите, лекуващи се в Европа, вече са нежелани пациенти.
Над 95 милиона лева ще бъдат просрочените задължения на НЗОК към европейски здравни каси за български граждани, които са получили лечение в страни от Европейския съюз. Това е записано в мотивите на проектобюджета на здравната каса за 2017-та год. От документа става ясно още, че към момента България е спряла да изплаща задълженията си към партньорските каси от Евросъюза.95 милиона и 100 хиляди лева са задълженията към европейски здравни каси, за които в момента текат лихви или ще започнат да текат в оставащите до края на годината два месеца. Още 91 милиона лева ще бъдат изискуеми в рамките на предстоящата 2017-та година, което означава, че страната ни дължи общо над 185 милиона лева за лечение на български граждани в Европа. За плащания по това перо в проектобюджета на Здравната каса за 2017-та са заложени малко над 62 милиона лева, което е 1/3 от необходимите средства.
Обяснено по-просто, това означава, че НЗОК спазва задължението си да издава на български пациенти разрешения за лечение в чужбина (формуляр S2), но не спазва задължението си да заплаща генерираните по този начин задължения към чуждите болници и здравни каси. За да не натрупват повече "лоши" вземания, европейските болници една по една започват да отказват прием на български пациенти, като по този начин "естествено" намаляват разходите на българската здравна система за най-тежко болните й граждани - тези, които не могат да получат лечение у нас. Децата не правят изключение.

След като Министерството на здравеопазването си затвори очите за явни престъпления и направи всичко по силите си да си осигури комфортен Обществен съвет, вече нищо не очаквам и нищо не предлагам. Просто ви държа в течение, в случай че е останал някой, на когото му пука.

2 коментара:

  1. Добро утро,
    Ние правим заеми от 10.000,00 евро до 5.000.000,00 евро на всички
    хората и компаниите, които се интересуват.
    Кредит, обезпечен от моята банка.
    Кажи ми, индикатор на интереса си.
    Цифра заявка?
    Амортизация?
    Благодаря ти: wilson.josue1947@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  2. Добър ден,

    Имате ли някакви финансови затруднения? Имате ли нужда от заем, за да изчистите дълговете си? Ще увеличите финансите си? Вие сте бизнес човек, който иска да разшири своята компания. Съветваме ви да се свържете с истинския герой, доверието и ефективната кредитна фирма за кредит. Аз съм признат и от отделните лица, и от правителството за нашата голяма ефективност.


    УСЛУГИТЕ ВКЛЮЧВА:
    * Лични заеми (сигурни и необезпечени)
    * Бизнес кредити (защитени и необезпечени)
    * Подобрение на дома
    * Заеми на изобретатели
    * Авто кредити
    и др.

    Моля, върнете се при нас, ако проявявате интерес, чрез

    Имейл: easyloanfirm2020@gmail.com
    WhatsApp: +17042282247


    Ние сме сертифицирани,
    надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

    За разбирането,
    Г-н Дерек Дъглас
    easyloanfirm2020@gmail.com

    3% Налично и гаранционно предложение за кредит

    ОтговорИзтриване